Ata insekter foood 4 thougt Foood

Äta insekter för att skapa en hållbar värld?

FOOOD träffade Fredrik Davidsson på Malmö Centralstation för att prata om att äta insekter. I många delar av världen är de en naturlig del av kosten. I Sverige har många fortfarande svårt att tänka sig att äta insekter. Självklart var jag tvungen att testa. Följ med in i framtiden och Fredrik Davidssons väg och vision om att ersätta kött med insekter.

Fredrik Davidsson är en entreprenör med ett socialt engagemang. Han har importerat insekter från Holland och lagat mat med insekter som bas sedan 2014. Syftet är att han vill bidra till en hållbar värld genom att verka för en förändring av vår syn på att äta insekter. Men allt började med ett nyårslöfte.

Hur väcktes ditt intresse?

– Allt började med ett nyårslöfte om att äta insekter under 2014. Insikten att insekter ger 10 gånger mer energi än kött och fyra gånger mer protein än griskött fick mig att fundera. Dessutom kräver uppfödning av köttdjur enorma vattenresurser. Vi vet att grisar far illa vid uppfödningen och ändå fortsätter vi att äta griskött. Vi går med på det trots att vi är medvetna om konsekvenserna.

Fredrik fortsätter
– Min vision är nu att verka för att ersätta kött i vissa måltider med det protein som insekter ger. Just nu är jag på jakt efter någon som är intresserad av att hjälpa mig att göra maträtter med insekter mer gastronomiska och skapa nya recept med insekter som bas.

Hur omvänder vi vår fördomsfulla syn på att äta insekter?

– Som med andra kulturella normer tror jag att det kommer att ske en successiv förändring. Jag tror att fördomarna kommer att försvinna med tiden. Vi har hittat recept i en holländsk kokbok. Efter det att vi i familjen lagat 10 eller 15 middagar med insekter så tänker vi inte längre på det. Till och med min 16- åriga dotter och hennes vänner äter utan invändningar.

– Utmaningen nu är att omdefiniera måltiden och att komma på goda maträtter att laga. Detta skulle också kunna bidra till att ändra synen på att äta insekter. Jag skulle vilja komma till att man säger ”vi kan väl laga insekter på lördag”. Det skulle vara en framgång för alla.

Kan vi lösa världens matbrist med insekter?

– Ska vi klara att försörja världen så kan inte alla äta kött. Att byta ut en del av köttet mot insekter vore ett sätt att klara ut frågan om proteinförsörjning på ett rimligt sätt.
Vi behöver också inta ett globalt matperspektiv. Efterfrågan på proteinrik kost ökar samtidigt som man är vet vilken inverkan som köttdjur har på miljön. Kofi Annan börjat t.ex. börja engagera sig i frågan. I en intervju i juni 2013 underströk han potentialen i att äta insekter för att säkerställa försörjningen på jordklotet. Läs mer om projektet>> 

Hur ser du på framtiden?

– Vi måste tänka till. Jag kan bli förbannad över att vi inte tycker att det är självklart att alla ska kunna ha tillgång till att äta kött. Jämför t.ex. med vad som hänt inom bilindustrin. Vi kör idag inte bilar som drar över två liter milen. Vi vet hur mycket miljöutsläpp det innebär att köra en stor bil. Vi måste komma till samma insikter när det gäller vår köttkonsumtion. Kanske måste vi komma fram till att klimatkompensera för att äta kött.

Det finns fler som funderar i samma banor.
– Belatchew arkitektbyrå i Stockholm har till exempel räknat ut att Stockholm skulle vara självförsäljande på protein genom bygga insektshus (Buzzbuilding) i varje rondell. Det är kanske inte en rimlig, men en väldigt intressant tanke. Läs mer om projektet>> 

Fredriks funderar vidare.
– Jag önskar få in synpunkter kring att äta insekter och jag önskar väcka frågan hos fler. Det hade också varit väldigt intressant att få kontakten med kockar som har ett genuint engagemang i frågan för att titta på hur man kan laga goda maträtter med insekter som ingrediens.

Kan insekter ersätta kött?

80 % av världens befolkning äter idag insekter idag (källa DN 2014-05-10)
– Man blir lika mätt av att äta insekter. För oss har det inte heller gett några biverkningar. När jag frågade på systembolaget vad skulle äta till syrsor och gräshoppor så rekommenderade de ett gott rödvin.

FOOODS tankar

Efter att ha träffat Fredrik Davidsson är det självklart att man ställer sig frågan om insekter är framtidens proteinkälla? Jag tror att det är möjligt att vi kommer att äta insekter i form av till exempel “proteinmjöl”. Förmodligen kommer det att dröja, kanske till och med så mycket som 10 år. Men vem vill inte bidra till en hållbar värld? Hur smakade insekter då? Jag testade en mjölmask och den smakade i ärlighetens namn inte mycket alls. Frågan som återstår är nu vem som blir först med att anta utmaningen att laborera med goda recept på insekter?

Tre anledningar att äta insekter?

1. Miljön
2. Globalt perspektiv, att vi måste dela på resurserna
3. Bra proteinkälla

– Man ska veta att man gör en välgärning när man väljer insekter som proteinbas. Det är som att välja att cykla eller gå till jobbet istället för att ta bilen. Vi är fler på jorden och urbanisering ökar. Det är något här som krävs för att se till att försörja jorden.