good foood

GOOD FOOOD

2015 vill vi vara lite bättre människor. Det gäller även vårt val av vad vi stoppar i munnen. Flera samtidigt växande trender talar just för detta.

1) GRÖNA VÅGEN! Vi lägger mer grönt på tallriken och minskar vårt köttintag. En mer förädlad växtbaserad kost växer fram, där det gröna kompletteras med tillbehör från djurriket. En uppsjö av vegetariska kokböcker har publicerats, raw food-kulturen frodas och modern grön matupplevelse med vegetariska restauranger dyker upp över hela världen.  Vi är redo för en ny grön våg!
Kolla dessa:  The Bye and Bye (New York), the Daylesford (London), Restaurang Folk (Göteborg)

2) ZERO WAIST! Att minska spillet är en något försummad trend, men kanske är 2015 året då vi ser ett större önskan att minska spillet från restaurangerna.

3) EKO RÄTT! Under 2015 är vi i allmänhet mycket mer medvetna matens värde för hälsan och allt fler föredrar att äta ekologiskt. 2014 ökade försäljningen av ekologiska livsmedel med otroliga 38 procent. Restauranger med ett tydligt ekologiskt fokus har fått ett ordentligt uppsving.
Kolla dessa: The Ecoist och Kalf och Hansen. 

4) FAST FOOD DELUXE! Vi har inte dragit ner på takten och lever överlag hektiska liv, men vi vill i större mån fortsätta att äta bra fastän att vi inte har tid att laga mat. Efterfrågan på högkvalitativ snabbmat och bra färdiglagad mat ökar. Det blir allt lättare att hitta både snabb, nyttig mat i både butik och på språng. Allt fler större aktörer tar ett kliv in på arenan och det är en guldålder för den som lyckas kombinera det nyttiga och med det snabba.

5) JUICE FOR YOU! Juicebarer och smoothies har varit trendigt länge, men under 2015 får vi se att de får fäste rejält. Istället för en latte smuttar man på en juice på väg till jobbet och dessutom toppar den riktigt hälsosamma med en rejäl “juicedetox”.
Kolla dessa: Raw Clarity Nyutkomna böcker: Hello green (Josefin Jäger) Hälsokick! (Marita Karlson)

6) GOOOD FOR EVERYONE! FOOOD hoppas också på att en annan god trend ska slå rot även i Sverige. Flera restauranger och barer i Australien serverar inte bara mat utan verkar även för en god sak och skänker delar av vinsten till de i nöd. Kanske något för ett riktigt trendigt ställe 2015?
Kolla dessa: Shebeen Charcoal Lane  STREAT (Melbourne)

7) EN FLUGA I MATEN? En annan global trend är vi inom några år kommer att äta insekter. Vi behöver hitta alternativa proteinkällor och insekter är en mer hållbar föda än kött. Insekter finns inte att köpa i handeln ännu eftersom de inte lever upp till de regelverk som ställs på livsmedel, men på några av världens mest framåtblickande restauranger, som Noma i Danmark och Fat Duck i England har man sedan en tid tillbaka använt insekter som en naturlig del av menyn.  FOOOD tror inte att vi om 10 år kommer att vara främmande för att lägga insekter på tallriken i form av t.ex. syrsemjöl. Redan idag finns det ett arkitektprojekt i Stockholm som tagit fram en lösning på hur vi odlar fram insekter.  Kolla detta. Buzzbuilding och restaurangen Guelaguetza

Läs mer: GOOD FOOOD >>

good foood

FOOOD NATURALLY >>

foood naturally

FUN DINING >>

fun dining foood

FOOD FOR YOU >>

foood lilys burger