Lennart Wallander Foood

Lennart Wallander förutspår vår framtid!

Jag träffar Lennart över en god kopp kaffe på Food&Friends sommaren 2013 (reds anm. Food&Friends, är en av Sveriges främsta kommunikationsbyråer inom mat och dryck). Lennart Wallander är känd för att förutspå trender inom mat och dryckesvärlden, och jag kunde inte bärga mig för att föra höra vad han tyckte om tänkte om vilka trender som var på gång!

När blev mat din passion?

– jag är nog snarare en matkännare snarare än någon som står med slevarna i grytan. Men matintresses väcktes som ung och blommade sedan ut för fullt på Uppsalas nationer där Lennart lagade mat åt hungrande studenter på nationen.

Hur hittar man en trend?

– Det bästa är att ge sig ut och resa och se vad som händer i omvärlden. På Food&Friends använder vi oss av ett nätverk av bloggare som är vår så kallade “utkik” i världen, sedan reser vi dit själva för att skaffa oss en egen uppfattning om vilka trender som rör sig i världen.

Vad tittar du efter under dina trendspaningar?

Knepet är ha gjort sin läxa innan och ha läst på. 80 % av vår research på nätet sker in-nan resan. Det gäller att veta vilken gränd man ska gå in i eller vilket kaffeställe man ska kliva över tröskeln till. 55 % av det man ser är inte inspirerande ett enda dugg.

Vart reser du helst för att hitta nya trender och intryck?

San Fransisco, New York och London ligger på topp när det gäller trender.
– Man kan säga att trenderna börjar i San Francisco, går som en löpeld till New York över Atlanten till London för att sedan landa hos oss i Sverige och Stockholm. Sverige är ett trendkänsligt land och ett av de första länderna i Europa i att fånga upp trender. Jämförelsevis tar det mycket längre tid för samma trend att nå exempelvis Italien.

Sverige är bland de första i Europa att fånga upp trender

Vilken är den mest oväntade upptäckten?

– Den mest otippade trenden hittade jag på en bakgata i London. Det var drop coffee med sina speciella maskiner låg långt före vi hört talas om i Sverige då.

Vilken trend önskar du att du sett först?

– “Den ekologiska och närproducerade trenden kom över oss innan vi helt hade förstått hur stort det skulle bli. Sedan dess tittar vi lite extra på USA:s västkust och San Francisco där den ekologiska trenden hade grott och frodats ett bra tag.”

Vilken trend skulle du önska slå in?

– “Det var en enkel fråga. Jan önskar att svinnet ska minska. Det är starkt på uppgång i USA att ta tillvara maten på ett klimatsmartare vis.”

En något provocerande, men enligt mig berättigad fråga,

Kommer Sverige någonsin att komma med något eget, eller bemästrar vi enbart förmågan att kopiera andra först?

– Jag måste ändå framhålla den nordiska naturliga trenden i Sveriges försvar, även om det kanske är Noma som drog det tåget: Sedan har vi även Daniel Berlins krog och flera andra bra förespråkare i Sverige idag.

Tre saker som kommer att förändra maten framöver?

– Det första är att vi kommer att bli mer medvetna om vad vi stoppar i oss och hur det på-verkar våra kroppar. Att matinte enbart handlar om att energi och näring och om vi lägger på oss blir tjocka eller inte eller, utan att hur det även påverkar oss mentalt. Detta gäller inte minst för idrottare och deras prestationer.

– Det andra är motsättningen mellan den naturliga trenden och den vetenskapliga framväxten när möjligheten till uppstår att framställa odlat kött och genmanipulerad mat. Här tror jag vi står inför ett väldigt viktiga frågeställningar om vad som är rätt eller inte.

Om du får samla fyra matpersonligheter på middag, vem skulle det vara och vad skulle ni prata om?

– Jag skulle först önska mig en mycket allmänbildad författare till bordet, Michael Pollan. Pollan driver på många vis driver matdebatten i Sverige. Sedan skulle jag gärna bjuda in Lisa Förare Winblad, för garanterad intressanta matdiskussioner.

Vem är bäst på att skapa matkoncept?

Jag gillar norbaggen Eriks Nissens arbete

Kommer ni på byrån att arbeta med att skapa kulinariska event framöver?

Framtiden får utvisa, men vi har funderat i de banorna.

Vilken restaurang ska man hålla koll på under 2013?

Det är klart att jag är lite nyfiken på El Celler de Can Roca som norpade platsen som världens bästa restaurang. Det kanske får bli en resa till Girona för att se efter själv!

Slutligen, vad är det bästa med att arbeta med mat och trendspana??

Det är att få arbeta med något som ligger väldigt nära människors vardag.

Jag tackar för mig och kaffet och går ut i solen på Östermalmstorg, fylld med nya inspiration och tankar kring kommande spännande mattrender.